Satset på lysdesign og vant Norsk Lyspris 2020

Facebook Twitter LinkedIn Email

Investering i lysdesign kan gi stor estetisk, økonomisk og miljømessig merverdi til prosjekter. Lyskultur ønsker derfor å fremheve oppdragsgivere som bruker fagpersoner innenfor belysning, og oppfordrer flere oppdragsgivere til å investere i lysdesign. Vi intervjuet fire av fjorårets vinnere av Norsk Lyspris om hva lysdesign betyr for deres prosjekt.

Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorisk museum ved Universitetet i Bergen

Naturhistorisk museum ved Universitetet i Bergen gikk av med seieren for Norsk Lyspris 2020 som Beste Innendørsprosjekt. I landets eldste museumsbygning var det naturlig å involvere fagpersoner som forstod og kunne takle de ulike utfordringene vi møtte, mener museets Paul H. Amble.

– Det sier seg selv at man må trå varsomt fram når man skal arbeide i landets eldste museumsbygning. Det har tatt mye arbeid, særlig det å smugle inn lyset inn i et tidligere dagslysmuseum. Det føles derfor befriende å få denne anerkjennelsen, forteller Amble.

Du skal ikke bare gå rundt og se på ting, du skal trives i våre lokaler. Det målet oppnår vi blant annet med lysdesignet.”

– Vi hadde en klar idé om hva vi ville oppnå. Vi visste at det ville være utfordrende å få innpasset armaturer og tilførsel, spesielt med tanke på at bygget og mye av interiøret er fredet. Samtidig skulle vi holde på dagslysstemningen. Derfor var det naturlig å jobbe med folk som kunne forstå disse utfordringene. Det gjorde de til gagns.

– Museet baserer seg på at vi har lokale historier å formidle, ikke nødvendigvis verdens største diamant eller andre såkalte severdigheter. Derfor er det viktig å gi våre gjester en helhetsopplevelse; du skal ikke bare gå rundt og se på ting, du skal også trives i våre lokaler. Det målet oppnår vi blant annet med lysdesignet.

Direktør ved Naturhistorisk museum Henrik Von Achen (t.v.) og Sølve Jozeph Westli (t.h.) fra Universitetesmuseet

Eier: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Oppdragsgiver/leietaker: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Lysdesign: Martin Holmberg-COWI / Nikolaj Birkelund – For The Love Of Light / Paul Amble-Designated
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): SWECO Bergen
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Christian Ebbesen-Arkitektskap, B+B Arkitekter, Schelderup & Gram Arkitekter, Lars Holm
Leverandører: BRIGHT, ERCO, Rebel Light, Luminator, Fagerhult, Frizen Belysning, iGuzzini, IFØ, Nortronic
Installatør: Frøland & Noss

Farrisbrua – fra 3D til 2D ved Statens vegvesen

Lysdesign har vært et viktig i element i prosjektet Farrisbrua- fra 3D til 2D, som vant Norsk Lyspris for Beste Utendørsprosjekt i år. Grethe Bodholt fra Statens Vegvesen mener høy kompetanse fra eksperter innen lysdesign skal ha mye av æren for suksessen til prosjektet.

– Det er veldig hyggelig å se at resultatene av arbeid som man jobber med blir lagt merke til og verdsatt av andre. Det virker motiverende og bidrar til enda større faglig engasjement og innsats, sier Bodholt, – Vi har valgt å bruke lysdesign ettersom estetikk har hatt stor fokus under prosjektering og bygging. Vi har ønsket at brua skulle bli lagt merke til som et landemerke både av lokalbefolkningen og av trafikantene. 

“Lysdesignet fremhever bruas utseende, som vi mener er spektakulær. Vi er heldige som har fått inn dyktige konsulenter og entreprenører på lysdesign”

-Lysdesignet gir merverdi ved å tydeliggjøre bruas flotte form , brua blir i større grad lagt merke til. Folk blir glade av å se noe pent som lyser opp!

Tomasz Galinski (t.v.), Grethe Bodholt (i midten) og Jørn Einar Liverød (t.h.) fra Statens vegvesen

Eier: Statens vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens vegvesen
Lysdesign: Rambøll Norge AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: L2 Arkitekter
Leverandører: Studio Due (Luminator), SILL (Luminator), GVA Lighting (Rebel light), Helvar (Vanpee)
Installatør: VVB Nordic og SET elektro

Sandvikslykta for Sandvika elvepromenade ved Bærum kommune

Bærum kommune ved Ole Johan Røstvold og Geir Andreas Bjartland var oppdragsgiveren som valgte å satse på lysdesign. Sandvikslykta gikk helt til topps i kategorien Beste spesialdesignet produkt til prosjekt.

– Vi setter stor pris på å vinne Norsk Lyspris for beste spesialdesignet produkt til prosjekt. Det er fantastisk hyggelig! sier Johan Steffensen, prosjektdirektør i Bærum kommune, – Prisen bekrefter at vi har lykkes med å lage et interessant lysprodukt som også symboliserer en historie, det vil si funklende lykter. Vi vil understreke at produktet er et resultat av meget godt samarbeid med lysdesigner Zenisk og Hadeland glassverk, samt Landskapsarkitekt Dronninga Landskap.

“Alle større offentlige prosjekter av denne typen bør inkludere et kunstnerisk element. Belysning er viktig i Norge, og vi valgte derfor belysning som kunstnerisk element i dette prosjektet.”

Teamet bak den stilfulle Sandvikslykta er fornøyde med å ha brukt lysdesign i dette prosjektet,Alle større offentlige prosjekter av denne typen bør inkludere et kunstnerisk element. Belysning er viktig i Norge, og vi valgte derfor belysning som kunstnerisk element i dette prosjektet.

– Disse lampene gir en merverdi for innbyggerne og annet publikum gjennom å fortelle en historie. Dessuten er de flotte å se på, og ikke minst – de vil være en identitetsbærer for Sandvika og Elvepromenaden i et av de mest sentrale og besøkte områdene i nye Sandvika. 

Ole Johan Røstvold (t.v.) og Geir Andreas Bjartland (t.h.) fra Bærum kommune

Eier: Bærum kommune
Lysdesign: Zenisk AS
Leverandører: Hadeland Glassverk, lyskilde levert av Rebel LightInstallatør: Nettservice Ringerike  

Stavanger Lysplan ved Stavanger kommune

Nye Stavanger Lysplan ble årets vinner innen kategorien Åpen Klasse. Prosjektleder Claus Sigurd Petersen fra Stavanger kommune mener at prosjektet leder an som et godt eksempel på hvordan belysning kan brukes som et aktivt element i den fremtidige byutviklingen.

– Det at vi både var nominert og vant prisen synes vi selvsagt er veldig stas, sier prosjektlederen, – Det har vært et lærerikt og fruktbart samarbeid med lysdesigner og de mange aktørene fra byen som har bidratt. Lysprisen er på en måte en faglig ‘blåstempling’ av lysplanen som gir dokumentet en ekstra autoritet. For oss kan det være en fordel når den skal realiseres i løpet av de neste årene.

Om grunnen til at Stavanger kommune valgte å bruke lysdesign i dette prosjektet forteller Petersen:  – Inntil i dag har vi brukt en eksisterende belysningsplan og veileder som ble vedtatt i 2005. I løpet av de siste 15 årene har det vært en stor teknologisk forandring i belysningsbransjen. I tillegg har det vokst en sterkere bevissthet rundt belysningens betydning for et godt bymiljø på kveldstid.

Det har i de siste par årene blitt utarbeidet en ny Sentrumsplan og Byromstrategi som setter føringer for utviklingen av sentrum i mange år fremover. Det var derfor behov for en ny lysplan som kan erstatte den eksisterende belysningsplanen, og samtidig gi noen føringer for hvordan en kan bruke belysning som en aktiv del av byutviklingen fremover. 

“Det har vokst en sterkere bevissthet rundt belysningens betydning for et godt bymiljø på kveldstid”

Ettersom Lysplanen på nåværende tidspunkt er til politisk behandling mener Petersen at det er vanskelig å si noe om hvilken merverdi lysdesignet kommer til å gi til innbyggere og besøkende i Stavanger: – Når lysplanen over de neste årene blir realisert vil den forhåpentligvis være med å øke trivselen i byen, både i form av økt trygghetsfølelse og opplevelsesverdi. Vi tror det er noe som kan bidra positivt til byens identitet og gjøre folk stolte av byen vår.

Claus Sigurd Petersen fra Stavanger kommune

Eier: Stavanger kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Stavanger kommune
Lysdesign: Zenisk AS  

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!