Prosjektleder for tekniske fag i Itech AS, Morten Olav Berg, sitter ved arbeidspulten sin, der han har oppe siden for Lysveilederen på skjermen.

Slik gjorde han prosjektering av belysning mer effektivt og lønnsomt

Facebook Twitter LinkedIn Email

En liten revolusjon har inntatt arbeidshverdagen til Morten Olav Berg i det rådgivende ingeniørfirmaet Itech. Nå unner han flere å få øynene opp for det nye verktøyet.

– Dette har definitivt forbedret måten vi jobber med prosjektering av lys. Vi har fått til en effektivisering av lyskompetansen i bedriften, og som lysansvarlig for prosjektene våre har jeg fått en ny hverdag, sier Morten Olav Berg.

Tidligere gikk Itechs over 30 ansatte til Morten når prosjektering av lys skulle dokumenteres, beskrives eller kontrolleres. Hva er gjeldende krav? Har det kommet oppdateringer eller nye retningslinjer siden sist? Finnes det gode eksempler vi kan vise til? Hva er målereglene ved kontroll?

Morten var bedriftens vandrende lysleksikon. Om han ikke visste svaret på husk, så visste han i hvilke publikasjoner han kunne finne det. Som øverste ansvarlige endte det derfor ofte med at han selv førte de tidkrevende prosjektbeskrivelsene i pennen.

Så endret alt seg.

Et proft og moderne verktøy

I 2018 kom Lysveilder.no. Et digitalt alt-i-ett søkbart oppslagsverk som angir krav, gir anbefalinger og veiledning til riktig bruk av belysning for ulike brukssituasjoner og funksjoner for alle som jobber med belysning.

Et godt brukt eksemplar av Luxtabellen, som nostalgisk minne, er det eneste trykte publikasjonen som er igjen hos Morten.

Tjenesten er en digitalisering av over 1000 sider fra 14 publikasjoner og 11 faktaark (se fullstendig liste nederst i saken), og oppdateres kontinuerlig med nye revisjoner.

– Det mest revolusjonerende er søkefunksjonen. Brukervennligheten er imponerende, og det er et helproft og moderne verktøy. Tidligere var det kun oss spesielt interesserte som hadde noenlunde oversikt. Nå er det like lett for alle i bedriften å finne frem til kvalifiserte underlag om lys og belysning, og det er like enkelt uansett om man sitter bak kontorpulten eller er ute i feltet, sier Morten.

Selskapet bruker Lysveilederen i beskrivelse av prosjekter for tydeliggjøring av krav og begrunnelser for løsningsforslag, og ved etterkontroll av leveranser.

– Det er Norges fremste veileder til nasjonale- og internasjonale normer og standarder, og er anerkjent og respektert som bransjestandarden, sier Morten som har jobbet med belysning i over 25 år og er en tungvekter i bransjen. Han var med å skrive Luxtabellen i 2012 og veilederen om kontorbelysning i 2017.

77% økning i antall abonnenter «over natten»

Verktøyet er nå en sentral del for av hverdagen til svært mange som jobber med belysning. Kort tid etter lansering av Lysveileder.no opplevde Lyskultur 77 prosent økning i antall abonnenter, nærmest over natten.

– Det finnes ikke bedre kvalifisert underlag om lys og belysning. Det er meningsløst, på grensen til uansvarlig, å ikke bruke Lysveilederen om du prosjekterer, beskriver, leverer eller installerer profesjonell belysning. Det sparer tid og penger, og hever kvaliteten på leveransene, sier Katia Valerie Banoun, som er daglig leder i den ideelle organisasjonen Lyskultur, som tilbyr løsningen.

– Det finnes ikke bedre kvalifisert underlag om lys og belysning, sier Katia Valerie Banoun.

Hva er grunnen til at noen ikke bruker Lysveilederen på nett?

– Vår erfaring er at de enten ikke vet om den, eller fortsatt tviholder på trykte publikasjonen. Alle i målgruppen, som får øynene opp for det digitale verktøyet, ender med å bruke det. Derfor jobber vi nå for å gjøre det mer synlig, sier Katia Valerie Banoun.

En ny hverdag

Mortens jobb har på kort tid gått over til et rådgivende og overordnet ansvar. Borte er de fysiske publikasjonene.

– Nå holder det at jeg nevner et søkeord i Lysveilederen for mine kolleger, så går resten av seg selv. Er det uenigheter eller usikkerhet rundt noe, så tar jeg bare en skjermdump fra Lysveilederen og sier «sånn skal det være». Jobben min handler nå mer om å kvalitetssikre det vi leverer, fremfor å jobbe det frem selv. Vi jobber mye mer effektivt og lønnsomt, sier han.

Ønsker du å vite mer om Lysveilederen, eller vil du ha en uforpliktende demonstrasjon? Ta kontakt med tomas.sjogren@lyskultur.no

————————-

FAKTA: Disse publikasjonene og faktaarkene er digitalisert og ligger nå i Lysveileder.no:

Publikasjoner og veiledere:

 • 1A, Lysboken. Inkl. guide til NS EN 12665 Lys og belysning. Grunnleggende termer og kriterier for angivelse av krav til belysning.
 • 1B, Luxtabell og planleggingskriterier for innendørs belysningsanlegg. Inklusiv veiledning til NS-EN 12464-1:2011. Lys og belysning – Belysning av innendørs arbeidsplasser – Del 1: Innendørs arbeidsplasser.
 • 1C, Luxtabell. Luxtabell og planleggingskriterier for belysning av utendørs arbeidsplasser. Veiledning til NS-EN 12464-2:2014. Del 2 – Utendørs arbeidsplasser.
 • 3, Idrettsbelysning, med veiledning til NS-EN 12193:2007.
 • 7, Nødlys/ledesystemer. Innholdet i den reviderte publikasjon «nr. 7 Nødlys/ledesystemer» er vesentlig basert på revisjon av NS 3926-1:2017, og bygger videre på europeiske og Norske standarder vedrørende nødlys/ledesystemer, som NS-EN 1838:2013, NEK EN 50171, NEK EN 50172 og NEK EN 60598-2-22.
 • 10, Marine Lighting
 • 12, Kontorbelysning
 • 19, Lys og energibruk. Energieffektive innendørs belysningsanlegg.
 • 20, Lys i læringsmiljø
 • 21, Dagslys i bygninger
 • 25, Belysning av veier, gater og byrom
 • 26, Belysning og universell utforming
 • Lys på stedet
 • Godt lys i boligen

Faktaark:

 • Vedlikeholdsfaktor (MF)
 • LED og nødvendig dokumentasjon
 • Daglysfaktor
 • Mesopisk fotometri – skumringslys
 • Lysforurensning
 • Kvalitetssikring av Belysningsanlegg
 • Led og flimmer
 • Informasjon om LED-belysning
 • Veileder i sikringsbelysning
 • BREEAM-krav for lys og belysning

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!