– Vel, vi har skapt denne situasjonen, la oss designe, la oss konstruere en vei ut av den

Facebook Twitter LinkedIn Email

Sammen med teamet av designere og ingeniører fusjonerer Daan Roosegaarde lysdesign, teknologi og kunst for å lage bærekraftige bymiljøer. Nå kommer det internasjonale stjerneskuddet til Lysets dag.

Jeg blir irritert og frustrert når jeg ser ut av vinduet og ikke forstår samfunnet lenger: trafikkork, luftforurensning, stigende vannstand, CO2-utslipp. Da har jeg to valg; jeg kan klage, gjemme meg i et rom og klandre noen andre. Eller jeg kan si; Vel, vi har skapt denne situasjonen, la oss designe, la oss konstruere en vei ut av den. På den måten føler jeg meg som en aktivist, men ikke med skilt som roper på gata, men som en aktivator; jeg vil vise skjønnheten, muligheten og potensialet i et bærekraftig samfunn, sier Roosegaarde til Lyskultur.no

Han kalles en global pioner innen fremtidens bærekraftige landskap, og er én av hovedforedragsholderne under fagkonferansen på Lysets dag – årets viktigste dag innen lys og belysning i Norge.

Med foredraget «Landscapes of the Future / fremtidens landskap», treffer Daan Roosegaarde klokkerent på tema for Lysets dag 2019, «Lys for en bærekraftig fremtid».

– Jeg vil presentere ideene mine, prototyper for morgendagens by og fremtidens landskap, sier Roosegaarde til Lyskultur.

Aktivist og aktivator

Nederlenderen er ansett som en av tiårets viktigste kunstner og innovatør, og grunnlegger av det sosiale designlaboratoriet Studio Roosengarde. Sammen med teamet av designere og ingeniører fusjonerer Daan Roosegaarde lysdesign, teknologi og kunst. Det handler om å utvikle bærekraftig design, som skaper renere, sunnere og vakrere byer.

– Ekte skjønnhet (true beauty) er ikke en Louis Vuitton-veske eller en Ferrari, men ren luft og ren energi, sier Daan.

For arbeidet har han, tross sin unge alder (f. 1979), allerede rukket å bli utnevnt Young Global Leader av World Economic Forum, han har mottatt priser over hele verden, og er av Forbes omtalt som “a creative change maker”. Daan Roosegaarde deler kontinuerlig sine fremsynte ideer ved konferanser rundt om i verden, som TED og Design Indaba.

Ikoniske arbeider

Fascinasjon for natur, lys og teknologi gjenspeiles i hans ikoniske arbeider som SMOG FREE PROJECT (verdens største uteluftrenseren, som gjør røyk til smykker), VAN GOGH PATH (en sykkelvei som gløder av lys om natten), og SPACE WASTE LAB (et prosjekt for å visualisere og fange avfall i verdensrommet). Med installasjonen WATERLICHT (en virtuell flom) viser han hvor høyt vannstand kan stige hvis innovasjonen stopper opp, hvis vi slutter å bry oss.

– I Nederland lever vi under havoverflaten, vi er omringet av vann. Uten teknologi ville vi bokstavelig talt druknet. Vi må være kreative. WATERLICHT skal øke bevisstheten om stigende vannstand i verden, men også gi inspirasjon til fremtidige løsninger: kan vi bygge flytende byer, hvor mye kraft kan vi generere fra bevegelse av vann, spør Roosegaarde.

Marshall McLuhan sa en gang: «På romfartøyet Jorden er det ingen passasjerer. Vi er alle mannskap.» Ordene har satt spor i Roosegaarde.

– Dette betyr at vi alle har innvirkning på verden rundt oss. Det kan være positivt; ved å dele, bygge og skape ting sammen, men også negativt; gjennom forurensningen vi skaper, eller vår manglende evne til å skape harmoni.

Å aktivere mennesker til bærekraft

Hva håper du at folk skal sitte igjen med etter å ha hørt ditt foredrag på Lysets dag?

– Jeg vokste opp med en far som var naturfaglærer, fysikkens prinsipper har alltid fascinert meg. Jeg spurte ham: «Hvordan fungerer dette, og hvorfor er det slik? Hva om vi gjorde dette i stedet for?» Vi må lære av barn, som er tro mot drømmene sine. Jeg vil oppmuntre folk til å være nysgjerrige, ikke redde og ikke vente til noen andre fikser. Observer verden med undring og tro på at alt er mulig. Mennesker vil ikke endre seg på grunn av fakta eller tall, men hvis vi kan trigge fantasien, nysgjerrigheten og forestillingen om en ny verden, er det måten å aktivere mennesker. Ny design må utnytte kreativ tenking for å gi praktiske løsninger for en ren livsstil. Noen ganger bruker prosjektene våre teknologi som vi utvikler fra bunnen av, andre ganger bruker vi prinsipper inspirert av naturen. Hvis vi alle er nysgjerrige og bryr oss om fremtiden, vil det gå så mye bedre, sier Roosegaarde.

Har vunnet prestisjetunge priser

Studio Roosegaarde har også satt igang egne forskningsprosjekter for å utforske nye sosiale innovasjoner i samarbeid med universiteter og i partnerskap med NASA og BMW, og har i tillegg et pop-up studio i Shanghai, Kina.

Roosegaarde har vunnet prestisjetunge priser som the Grand Award for Sustainability og the Gold Award ved Design for Asia Awards, the London Design Innovation Medal, the INDEX Design Award, the World Technology Award, to Dutch Design Awards, the Charlotte Köhler Award, og China’s Most Successful Design Award. Han har hatt utstillinger ved the Design Museum in London, Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam, Tate Modern, Tokyo National Museum, Le Musée des Arts Décoratifs Paris, Victoria & Albert Museumog en ved rekke offentlige plasser i Europa og Asia.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!