Lysforurensning på agendaen under Arendalsuka – Lyskultur deltok for tredje gang

Facebook Twitter LinkedIn Email

Paneldebatten Løsninger på lysforurensning ble avholdt av Universitetet i Sørøst-Norge på Arendalsuka 18. august. Publikasjons- og fagansvarlig i Lyskultur Tomas Sjögren deltok i debatten. Han mener at vi aldri har vært bedre rustet til å redusere lysforurensning enn det vi er i dag.

– De viktigste verktøyene vi har for å bekjempe effektene av lysforurensning er teknologi som LED og fleksibel lysstyring. Samtidig avhenger dette av at bevissthet og bruk av lysfaglig kompetanse involveres når ethvert lysanlegg skal implementeres eller oppgraderes. Vi har ressursene, vi må bare bruke dem! 

Debatten tok for seg problemstillinger angående hvordan vi kan bruke bærekraftige lysstrategier for å minimere skadene av lysforurensning og ivareta trygghet og sikkerhet i urbane og rurale områder; hvem som har ansvaret for å forhindre negativ påvirkning på alle organismer; og hvordan kommuner, planleggere og arkitektoniske lysdesignere kan skape levende og attraktive byer og samtidig forhindre lysforurensning. 

Kunnskap, kompetanse og kvalitetsprodukter
I takt med voksende og mer opplyste byer blir lysforurensning stadig et hetere tema i media. Det har alltid vært viktig for Lyskultur å ta en aktiv del i denne debatten for å dele kunnskap om hvordan vi med lysfaglig kompetanse og kvalitetsprodukter kan redusere lysforurensning gjennom god belysning.

Vi trenger lys; god belysning øker sikkerhet, trygghet, orienteringsevne og helse, trivsel og velvære. Men for å utnytte dette potensialet og samtidig beskytte dyr, mennesker, insekter og planter fra lysforurensning må vi involvere fagpersoner i belysningsbransjen og utnytte all kunnskapen og kompetansen som blant annet Lyskulturs medlemmer besitter. Denne debatten er et godt eksempel på dette, da alle fagpersonene er medlemmer i Lyskultur.

Følgende personer medvirket i debatten Løsninger på lysforurensning: Helga Iselin Wåseth, stipendiat, Universitetet i Sørøst – Norge (USN) ; Arve Olsen, design director, Light Bureau; Tomas Sjögren, publikasjon – og fagansvarlig, Lyskultur; og Vegard Kvennejorde Knutsen, bachelorstudent på arkitektonisk lysdesign USN. Moderator for debatten var Peter Selmer Eide fra Rebel Light.

Les mer om lysforurensning og hvordan vi kan redusere dette, i vår artikkel her


Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!